Excel maatwerk modellen.

Excel is een veel gebruikte toepassing bij de overheid en in bedrijven en niet voor niets, want met Excel kunnen werkelijk vrijwel alle administratieve processen worden geautomatiseerd. Of het nu gaat om de verwerking van journaalposten, urenregistratie, projectadministratie, voorraadbeheer of het inzichtelijk maken van het budget, de kosten, de winst of de omzet, Excel biedt er mogelijkheden toe.

Met Excel rekenmodellen kunnen niet alleen berekeningen worden geautomatiseerd, maar ook het werken met het model zelf. De eenvoudigste manier om dat te doen, is het werken met zogenaamde toetsenbordmacro's. Dat zijn reeksen toetsaanslagen die kunnen worden vastgelegd en vervolgens met ´één druk op de knop´ weer automatisch kunnen worden uitgevoerd. Door het gebruik van toetsenbordmacro´s kan de efficiency al flink worden verbeterd, maar het kan nog efficiënter!

In Excel kan namelijk ook worden geprogrammeerd. De programmeertaal Visual Basic biedt tal van mogelijkheden die met toetsbordmacro´s niet gerealiseerd kunnen worden. Visual Basic is een volwaardige programmeertaal die het mogelijk maakt om complete toepassingen in en met Excel te ontwikkelen.

Het ontwikkelen van programma´s in Excel vergt wel de nodige expertise en ervaring en kan feitelijk niet aan een goedwillende hobbyist worden overgelaten. Het is werk voor een vakman. Mocht die vakman binnen uw organisatie ontbreken, maar is het toch noodzakelijk dat er een Exceltoepassing wordt ontwikkeld, dan wil ik u daar graag bij helpen.